Teknik

Lite teknik information

Vid ditt hus kommer en utebox att monteras likt den på bilden längst till höger. Där kommer slangen att gå in och fibern lindas ett par varv innan den går rakt igenom ytterväggen till  den lilla boxen på insidan (bilden närmast till höger). Från den lilla boxen går en fiber in till mediaomvandlaren dit du t.ex. kan ansluta din wifi-router.


Engcla AB hjälper medlemmar i föreningen med inkoppling av ytterligare utrustning. Kontakta Mattias enl. informationsdokumentet som du hittar här.I fiber transporteras information i form av ljus. Ljusets hastighet är det snabbaste vi känner till på jorden. Det kan därför anses vara troligt att det inte kommer någon snabbare teknik inom nära framtid. Fiber blåses i plaströr (kanalisation). Plaströren grävs ned mellan fastigheter för att skapa vägar av information.


Med fiber får du inte bara en snabbare internetuppkoppling,  du får även möjlighet till ökat utbud på telefoni och TV, oftast till lägre priser jämfört med traditionella distributionskanaler.


Den fiber du får in i huset klarar av 1Gbit/s. Normalt är dock hastighet på upp till 100Mbit/s nedladdning och 10Mbit/s uppladdning. På internet finns det andra möjliga flaskhalsar som påverkar upplevd hastighet.

Reftele Anderstorp Fiber Förening Ekonomisk Förening

c/o Magnus Ahlsteiner

Flahult Ekebacken

333 76 Reftele

Org nummer 769629-7436

Bankgiro: 754-9157

IBAN:  SE62 8000 0834 6900 3084 8519

BIC:  SWEDSESS